DSM weet niet meer of de winstdoelstelling voor dit jaar haalbaar is.

Een iets bescheidenere groei in Azië, de Nederlandse crisisbelasting en ongunstige wisselkoersen dwingen DSM zijn ambitieuze groeiverwachtingen te heroverwegen.

De operationele winst groeit dit jaar flink, maar blijft ver af van de eerder gestelde doelstelling om dit jaar ,,richting de 1,4 miljard euro” te komen. DSM gaf donderdag nieuwe informatie over de verwachtingen voor 2013 en ambities voor de komende jaren prijs in aanloop naar haar zogenoemde Capital Markets Day, waarop analisten over het bedrijf worden bijgepraat.

DSM denkt nu dat de operationale winst (ebitda) over heel 2013 iets lager dan 1,35 miljard euro zal zijn. In 2012 ging het om 1,1 miljard euro. Topman Rolf-Dieter Schwalb liet weten dat de Nederlande crisisheffing die vorig jaar door het kabinet is afgesproken, dit jaar een impact zal hebben van 7 tot 8 miljoen euro op het resultaat. De extra belasting wordt geheven op salarissen van werknemers, maar wordt gedeeltelijk opgebracht door de onderneming, lichtte Schwalb toe.

Het bedrijf heeft ook te maken met een groei in Azië, met name in China, die ,,op een meer bescheiden niveau” ligt dan enkele jaren terug. Toen was er in China nog sprake van een groei boven de 10 procent, dit jaar gaat het om circa 7 procent, aldus Schwalb.

In Europa is er geen of nauwelijks groei waar te nemen, terwijl de groei in de VS ,,op een bescheiden niveau van herstel ligt''.

Onzekere winst DSM

Ongunstige wisselkoersen hadden ook een flink effect op de onderneming. Het gaat daarbij vooral om de sterke val van de Indiase roepie in de afgelopen maanden.

De tak Polymer Intermediates zal een lager resultaat realiseren dan in 2012. De andere takken groeien wel. Vooral Nutrition, dat vitamines en voedseltoevoegingen maakt, blijft onverminderd de groeimotor van DSM.

Doel winstmarge

DSM kondigde ook een nieuwe doelstelling aan voor de winstmarge (ebitda-marge) in 2015. Die zou tegen die tijd tussen de 14 en 15 procent kunnen bedragen. Eerder gaf DSM geen margeverwachting af voor het gehele bedrijf. Schwalb liet weten dat de marge dit jaar waarschijnlijk tussen de 13 en 14 procent bedraagt.

Op basis van verwachtingen van analisten komt de marge op 13,7 procent uit. Marktvorsers waren donderdag niet te spreken over de weinig ambitieuze doelstellingen van het bedrijf en de koers van het aandeel schoot omlaag.

Analisten teleurgesteld

De nieuwe doelstellingen die DSM donderdag heeft gesteld zijn niet erg ambitieus en misschien zelfs een tikje teleurstellend. Dat geldt ook voor de winstverwachting voor 2013 die het speciaalchemiebedrijf heeft uitgesproken, liet analist Filip De Pauw van ING donderdag in een reactie weten

De winstverwachting ligt net onder de consensus van analisten en die zou volgens De Pauw nu licht naar beneden moeten worden bijgesteld.

Ook de plannen voor het aandeleninkoopprogramma zullen beleggers niet erg blij maken, denkt de analist. De inkoop is alleen bedoeld om aan de bestaande optieplannen te voldoen. De Pauw vraagt zich verder af hoe het kan, zoals DSM stelt, dat de zogenoemde crisisbelasting die in Nederland wordt geheven invloed heeft op de operationele winst.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl